Två sorters müsli.
Det här är vad jag har pysslat med idag, två olika sorters müsli. Hur gott som helst, därför att den bästa müslin som finns är den en gör själv.
En vanlig med havregryn, råg- och dinkelflingor, pumpakärnor och russin och en granola med endast havregryn.
Till granolan behöver du:
1,5-2 liter havregryn (satsen blir väldigt stor, och passar perfekt i min familj)
1,5-2 liter havregryn (satsen blir väldigt stor, och passar perfekt i min familj)
2,5 dl vatten
0,75 dl olja
0,5 dl honung
+ lite honung att ringa över under tiden som det rostas.
Sätt ugnen på 175° Häll upp havregrynen i en bunke samtidigt som vatten, olja och honung blandas i en kastrull och värms tills det är enkelt att röra om. Ringa lite av blandningen över havregrynen och blanda om ordentligt så det inte finns för mycket klumpar. Upprepa ett par gånger men spara lite grann. Häll upp allt i en oljad långpanna, ringla över det sista av blandninge och blanda runt ordentligt. Rosta i mitten av ugnen i ungefär 25-30 minuter, blanda om då och då för att förhindra att det bränner. Låt svalna och häll upp i burk. Klart!
Till den vanliga behöver du:
1 liter havregryn
4 dl rågflinor
5 dl dinkelflingor
(stor sats även här)
1 dl vatten
0,5 dl olja
0,25-0,5 dl honung (du kan på så sätt avgöra sötma själv)
1 dl pumpakärnor
1,5 dl russin, men det går att välja valfri mängd torkad frukt, t ex russin, tranbär, aprikoser eller fikon.
Sätt ugnen på 175° Häll upp havregrynen, rågflingor och dinkelflingor i en bunke samtidigt som vatten, olja och honung blandas i en kastrull och värms tills det är enkelt att röra om. Ringa lite av blandningen över grynen och flingorna och blanda om ordentligt så det inte finns för mycket klumpar. Upprepa ett par gånger men spara lite grann. Häll upp allt i en oljad långpanna, ringla över det sista av blandninge och blanda runt ordentligt. Rosta i mitten av ugnen i ungefär 5-10 minuter, blanda om då och då för att förhindra att det bränner. Blanda i pumpakärnor och russin, blanda om igen. Låt svalna och häll upp i burk. Klart!
Ät och njut med valfritt tillbehör. Mina favoriter är yoghurt, keso, nötter och färsk frukt! Går även utmärkt att toppa fruktsalladen, gröten och glassen med.
Kommentarer
Postat av: laura
this is perfect.
Postat av: lisa
mums måste göra egen musli nån gång. tycker inte om den så mkt den man köper i affären, eller finns väl nån som är god.
Svar:
cinquantejours - en fotodagbok
Postat av: Matilda
Ska testas!
Svar:
cinquantejours - en fotodagbok
Postat av: olivia
åh så underbart! egen müsli är bland det bästa som finns och dessa två ska jag definitivt testa!
Svar:
cinquantejours - en fotodagbok
Postat av: Lillaviol
Åh, müsli är världsgott!
Svar:
cinquantejours - en fotodagbok
Postat av: Beata
Vad gott det verkar! Och hemmagjord müsli har verkligen en strykande åtgång, här hemma tar den slut på några få dagar.
Svar:
cinquantejours - en fotodagbok
Postat av: malin {kodiakbird}
fantastisk oppskrift! det blir å lage musli imorgen tror jeg :)
Svar:
cinquantejours - en fotodagbok
Postat av: Tess
Ser supergott ut! :) Kram
Postat av: elno
provat massa olika muslisorter men denna verkade ju hur lätt som helst! :-)
sv: tack tack tack!
Svar:
cinquantejours - en fotodagbok
Trackback