Nybakat lördagsbröd.
Idag är det lördag, och det innebär ledighet vilket klingar fint i öronen. Har inte haft en helt ledig lördag på hur länge som helst nu. Därför tog jag tid till att baka bröd, finns det inte mjukt bröd som är hembakat i skafferiet avstår jag att äta bröd helt och hållet. Så idag har jag bakat och resten av dagen ska vara ledig-läsa-bara-vara-lördag, ha det fint!

Squashfrallor ca. 18 stycken:
50 g jäst
1 dl vatten
6 dl naturell yoghurt/fil
½ dl olivolja
2½ dl grovt riven squash (går såklart att byta ut mot t ex morot eller rödbeta)
½ msk salt
300 g grahamsmjöl (ca. 5 dl)
480 g vetemjöl special med fullkorn (ca. 8 dl)

Gör såhär:
1. Smula jästen i en bunke/bak assistent. Rör ut med vattnet samtidigt som yoghurt/fil värms till 37° tillsammans med olivoljan. Riv squashen och tillsätt den tillsammans med salt och mjölet. Arbeta ihop till en smidig det som släpper kanterna och låt jäsa under en bakduk i ca. 40 minuter.
2. Stjälp upp degen och knåda lätt på mjölad arbetsbänk. Dela den i 18 bitar (ca 80 g/bit) och rulla till frallor. Lägg på plåtar klädda med bakplåtspapper. Sätt ugnen på 250º. Låt jäsa i ca. 20 minuter under duk.
3. Sätt in frallorna mitt i ugnen och sänk värmen till 225º. Grädda ca 15 minuter och låt svalna på galler.
4. Ät upp med smör och en ost skiva med ett glas mjölk till, klart!

Kommentarer
Postat av: Lena
Det där såg underbart gott ut, måste prova på det.
Svar:
cinquantejours - en fotodagbok
Postat av: Frida
Oj vilket bra recept! Måste verkligen prova det. Vi brukar odla squash i trädgårdslandet, passa utmärkt nu ju.
Svar:
cinquantejours - en fotodagbok
Postat av: alicia
Åh, håller med dig om att bröd ska vara hembakat för att kunna avnjutas!
Svar:
cinquantejours - en fotodagbok
Trackback