Torsdagstips.

Idag fick jag en idé om att prova på att göra egna mellanmålsbars så jag plockade fram sånt som är gott och fanns i skafferiet. Det här blev supergott och var otroligt enkelt att göra.
 
Mandel- och dadelbars
2 dl färska dadlar (eller torkade som varit blötlagna i minst 15 minuter tills de blivit mjuka)
1,75 dl mandel (funkar såklart med andra nötter också!)
0,25 dl solrosfrön
1 msk linfrön
1 näve russin
1 msk vatten
Vaniljpulver
 
Gör såhär:
1. Dela dadlarna i mindre bitar samtidigt som mandel, solrosfrön och linfrön mixas till fina bitar.
2. Blanda i dadlarna, russinen och vaniljpulvret. Mixa. Häll i vattnet och mixa ytterligare tills det blir en seg massa.
3. Kavla ut på plåtpapper och lägg i frysen i ca 20 minuter, dela i 10 bitar och ät.

Mellanmål i fönstret.

Idag när jag kom hem ifrån skolan så kurrade det ordentligt i magen så därför fick det bli ett hejdundrande mellanmål.
Jag åt keso med müsli och varma bär som jag blandat med massa kokos och drack en kopp te, en ny favorit köpt på Charabang under Stockholmsvisiten senast, och så gjorde jag äggmackor också men de hann jag äta upp innan jag fotade. Nu kollar jag på första säsongen av Game of Thrones i sängen och varvar det med uppsatsskrivning när regnet öser ner utanför fönstret. Ha det fint!
 
 
PS Efter förfrågan från Lena har jag lagt till en kategori som heter ätbart och där kommer jag lägga upp mellanmålstips, recept på bröd, frukostar, snabba luncher och annat gott.
PS2 Ni bara måste lyssna på det här, fina Oskar släppte ju nytt idag och jag tycker så mycket om det. Plåster och Från balkongen är mina favoriter.
 

Regnsmatter, körsbärsblom och enkla brödrecept.

den 27 maj, om lite mer än två veckor har jag officiellt sommarlov och just nu känns det som om livet springer iväg i alldeles för hög hastighet för att jag ska hinna med. såhär har veckan sett ut genom Instagram och där hittar ni mig som @elinsuden.
för ganska exakt en vecka sedan drack jag rabarber & grädd te i min Swedish Grace kopp, läste Phokusera som kommit på posten och satt i trappen när regnet smattrade på rutan utanför.
när skolmaten inte riktigt var mig i smaken var jag otroligt hungrig när jag kom hem och behövde jobba mig igenom en hel hög med skolarbete så energin var nödvändig. jag åt havregrynsgröt med mormors lingonsylt med te och frukt vid sidan av.
jag klädde mig i American Apparel favoriten och en blus från Topshop, cyklade förbi körsbärsblom som nu slagit ut hos mig också, fint.
ännu mer frukost, keso & yoghurt med äpple, granola och pekannötter och havregrynsgröt med det hemgjorda nötsmöret och russin.
i torsdags firade jag och några favoriter ett avklarat nationellt prov i matte som kunde gått bättre med färska jordgubbar i filen hemma hos Ingrid och så har jag äntligen varit och svettats igen med både spinning och styrketräning efter att ha fått lägga det åt sidan senaste veckan för att hinna med skolan ordentligt.
bästa Oskar Linnros släppte en liten sneak på det nya albumet, som jag längtat! jag bakade squashfralloroch provsmakade med smör och ost, super gott!
när bröden gräddades gjorde jag raw-chokladbollar som blev kalas bra. super gott och super nyttigt på samma gång eftersom det endast är nyttigheter i dem. påbörjade en ny bok och satt i lördagssolen på trappen och läste en stund.
igår åt jag en ganska optimal frukost bland annat den där femkilos melonen som jag cyklade med på pakethållaren ifrån stan, gjorde mamma glad med konsertbiljetter på Morsdag och promenerade en varm och så otroligt behövlig mil för att göra mig av med tankar som inte borde sitta i huvudet.
jag klädde mig i en klänning ifrån Topshop, kände mig som Madicken eller ett Bullerbybarn och åkte till mormor och morfar för Morsdagsfika.
och avslutade veckan med toast, sallad & melon till middag på altanen med min fantastiska familj. pratade barndomsminnen och skrattade så det tårade sig i ögonen. fint.
 

Nybakat lördagsbröd.

Idag är det lördag, och det innebär ledighet vilket klingar fint i öronen. Har inte haft en helt ledig lördag på hur länge som helst nu. Därför tog jag tid till att baka bröd, finns det inte mjukt bröd som är hembakat i skafferiet avstår jag att äta bröd helt och hållet. Så idag har jag bakat och resten av dagen ska vara ledig-läsa-bara-vara-lördag, ha det fint!
 
Squashfrallor ca. 18 stycken:
50 g jäst
1 dl vatten
6 dl naturell yoghurt/fil
½ dl olivolja
2½ dl grovt riven squash (går såklart att byta ut mot t ex morot eller rödbeta)
½ msk salt
300 g grahamsmjöl (ca. 5 dl)
480 g vetemjöl special med fullkorn (ca. 8 dl)
 
Gör såhär:
1. Smula jästen i en bunke/bak assistent. Rör ut med vattnet samtidigt som yoghurt/fil värms till 37° tillsammans med olivoljan. Riv squashen och tillsätt den tillsammans med salt och mjölet. Arbeta ihop till en smidig det som släpper kanterna och låt jäsa under en bakduk i ca. 40 minuter.
2. Stjälp upp degen och knåda lätt på mjölad arbetsbänk. Dela den i 18 bitar (ca 80 g/bit) och rulla till frallor. Lägg på plåtar klädda med bakplåtspapper. Sätt ugnen på 250º. Låt jäsa i ca. 20 minuter under duk.
3. Sätt in frallorna mitt i ugnen och sänk värmen till 225º. Grädda ca 15 minuter och låt svalna på galler.
4. Ät upp med smör och en ost skiva med ett glas mjölk till, klart!
 

Gustaf Spetz, shortsdressdag och färg på nosen.

måndag igen, jag ska arbeta mig igenom min mest krävande skolvecka det här året, skriva mitt livs sista matte samt franskaprov och vara stolt över hur det går och till helgen tänker jag inte vara annat än ledig. Låt oss ta en titt på förra veckan:
efter en solig löprunda och en skön dusch lyssnade jag på Gustaf Spetz, en ny musikkärlek och i tisdags åt jag havregrynsgröt med kanel, pekannötter, kokos och mandelmjölk på min altan.
sen har jag lagat middag, i tisdags exprimenterade jag fram biffar av gröna linser som blivit över och åt dem tillsammans med en god sallad. klädde mig i shortsdress och födelsedagshalsband i solsken.
bakade scones och kokade ett ägg att äta till mellanmål för att fylla på energin igen för att orka med högen av skolarbete. åt hjordnäras supergoda naturella yoghurt med äppelbitar, paranötter, mandlar, russin och kokos till sovmorgonsfrukost på torsdagen och njöt av sol på altanen innan en kortskoldag.
I torsdags efter 6 varma, sprunga kilometer i skolan kom jag hem och åt bland annat kiwi- och kokossorbet till mellanmål på balkongen i stekande sol och i fredags åt jag en grötfrukost med äpple, kalasgott.
Efter att ha fått reda på att hela fredagen blev ledig gjorde jag hasselnöt- och mandelsmör och åt frukost till lunch, underbart. Det blev nästan bara ätbara saker som blev fångade på bild den här veckan, men det är ju fantastiskt bra det också.
Jag var lördagsglad och hade fått lite färg på nosen efter att ha legat ute och läst i flera timmar och jag har burit shorts och varit barbent, så himla skönt att slippa strumpbyxor för ett tag igen.
 

Böngryta med curry.

jag fick förfrågan av Matida om jag inte kunde lägga ut receptet på böngrytan jag lagade förra fredagen, och visst kan jag det!
 
 
FÖR 4 PERSONER:
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 morötter
1 röd paprika
1 liten squash/zuchini
1 förpackning blandade bönor (jag blötlade egna och kokade själv, går lika bra vilket som.
1½ msk olivolja
1 msk curry (gärna lite mer, det är ju gott liksom!)
1 förpackning krossade tomater à 500 g
1 dl vatten
3 msk koncentrerad grönsaksfond
1 tsk chiliflakes
1 tsk strösocker
1 msk rödvinsvinäger alt. pressad citron
1 tsk salt
½ kruka koriander
 
 
GÖR SÅHÄR:
- skala och hacka löken, riv/finhacka/pressa vitlöksklyftorna, skala och skiva mörotterna. Kärna ur och skär paprikan i lagom stora bitar och ansa & skär squashen/zuchinin i bitar.
- skölj bönorna och låt rinna av.Fräs lök och grönsaker i olivolja & curry i en gryta i 3-4 minuter. Häll på krossade tomater, vatten, bönor, fond, chiliflakes och socker. Låt sjuda utan lock i ca 10 minuter.
- smaksätt med vinäger eller citronsaft & salt. Toppa med koriander.
 
servera med matyoghurt (turkisk el. grekisk) och bröd.
(Receptet är hittat i den här, såklart!)

Pizzabak.

I lördags bakade jag pizza tillsammans med min familj innan jag tog mig ut i natten tillsammans med Amanda, Linnea och Maria för drinkar och dans på klubb för att sedan promenera hem lite för sent för att jobba hela söndagen tillsammans med min storebror. Sådant bra som en kan sysselsätta sig med en lördag när en har fyllt arton år.
 
Det är en ny vecka och idag slog det mig att det endast är fyra veckor kvar tills sommarlovet är här och det pirrar i hela magen på mig, kommer bli så bra med ledighet, jobb och kompishäng så ofta jag bara kan.
Ha det fint.

Om brunch, födelsedagscupcake och fint att hänga kring halsen.

Idag är det måndag igen. En ny vecka har börjat, himlen är grå och vi tar en titt på hur livet har sett ut genom Instagram den första delen av maj.
 
Den började alldeles ypperlikt med brunch hos Regina med några utav mina finaste vänner och ett miniväxthus på min altan.
Åt lax med matvete, keso, ärtor och morotsstavar till middag en dag och tonfisksallad en annan.
Efter att ha sprungit mer än en och en halv mil åt jag en stor portion blåbärsgröt toppad med banan och kokos, tips på kalasgod frukost! Och för exakt en vecka sedan var jag glad och firade 18 år.
Då åt jag även frukost med ett ljus i smörgåsen och så fick jag en cupcake av mina vänner när jag kom till skolan, fint.
Jag har druckit te ur en födelsedagspresent, en ny favorit Muminmugg med årets sommarmotiv på och gick barbent när jag kom fram till ett soligt, alldeles super varmt Stockholm.
På onsdagen satt jag och Regina i Kungsan, åt jordgubbar och njöt och samma dag var ju vi på pojkbandskonsert men det har jag ingen bild på. Vi åt lunch på Gildas Rum på Skånegatan innan vi for hem igen med ett väldigt försenat tåg.
Jag var barnvakt åt mina småsystrar, åt bullar och äpple på en solig altan och hade alla mina bästa hemma hos mig för middag och fick en superfin kväll.
Åt lite av det som blivit över från fredagen; Böngryta med curry, grekisk yoghurt och bröd ifrån min nya kokbok och sen visade jag vad jag fått i present av mina fina vänner. Ett guldigt halsband som jag vill ha på mig jämt med en berlock som går att öppna och inuti ligger en liten lapp med fina ord som jag inte riktigt avslöjar än och...
...Britney Spears Limited Edition parfym som doftar sommar och så har jag provat Beatas äppelpaj, super god och är ett perfekt "fika-till-frukost-recept" för det är nyttigt rakt igenom.
Till sist har jag lagat pizza tillsammans med min familjs, här min vegetariska variant. Så.Himla.God med tomat, spenat, ruccola, paprika, rödlök och fetaost.
 

Stockholm i svartvitt

Nu är jag hemma ifrån Stockholm och har haft det så bra. Såhär har det sett ut i svartvitt:
Tisdag morgon: Packa, vänta på tåg och åka tåg, läsa Alltings Början av Karolina Ramqvist och äta keso.
Anlände till Stockholm, där fick jag och Regina åka åt olika håll. Jag tog linje 17 till Bagarmossen för att spendera mina nätter hos mina kusiner.
Där ser det ut lite såhär och just den här gången träffade jag dvärgpudeln Hulda, som blev alldeles skuttig och super glad när en kom innanför dörren, som de vaktade under veckan.
Det var så varmt att en kunde gå barbent och behövde inte frysa klockan tio på kvällen. Då åt vi mat och drack öl på Vurma tillsammans med Reginas syster Andrea och hennes kompisar Alice och Philip samt blev alldeles fnittriga när Bill Skarsgård gick förbi.
Älskade Stockholm <3
Vi besökte Kungsan, här är körsbärsblom och lite jag. Hej hej!
Mitt braiga sällskap Regina och lite Gamla Stan.
Sallad med hummus från Gildas Rum till lunch i 24 graders värme vid Nytorget.
 
Det var två och en halv väldigt bra dagar och vi har hunnit med pojkbandskonsert i Friends Arena, jordgubbar bland körsbärsblom i Kungsan, och så fick jag krama om Flora när jag köpte te av henne i Hötorgshallen vilket var väldigt fint & bra. Jag åker tillbaka till Stockholm så snart jag kan igen, det har jag bestämt för gud va

Om en toppenbra födelsedagspresent.

Igår fyllde jag år, så numera är jag arton år. Hurra!
I söndags hade vi kalas med släkten och då fick jag den här i ett paket av min fina mormor och morfar, Bonniers Vegetariska Kokbok.
Den är full av saker som kan vara bra att tänka på, om näring till exempel.
Den har ett litet kapitel om endast frukost, toppen för mig som älskar frukost och tycker att det är dagens bästa mål. Ska testa allt!
Det finns recept på omellet och paprikasoppa.
Mer fakta och bra saker att veta.
Den är uppdelad i teman; frukost, lunch, middag, fredag, lördag, söndag och fest. Sen kan man hitta små delar inom varje tema. Här är det Italiensk afton.
Den är alldeles fullproppad med alldeles fantastiska fotografier och illustrationer. Nu vill jag göra en kokbok på egenhand, helst nu på en gång. Bums.
Köp den här eller i din närmsta bokhandel, du kommer inte ångra dig. Jag laga mat varenda dag och bjuda mina vänner på middag så ofta jag kan. Super bra!
 
Nu tar jag tåget till Stockholm tillsammans med Regina, går på pojkbandskonsert, kramas med släkt och ser vad Stockholm mer har att erbjuda såhär i början av maj. På torsdag kommer jag hem och då får ni se vad vi har pysslat med! Ha det jätte bra tills dess.

RSS 2.0